Heineken is een van de kandidaten die een bod overwegen op de Vietnamese staatsbierbrouwer Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco). Onder de zeven internationale bieders zijn verder onder meer AB InBev, SABMiller en Asahi, zo maakte Sabeco-topman Le Hong Xanh bekend.

De Vietnamese overheid wil zijn meerderheidsbelang in de brouwer zo snel mogelijk afstoten. Sabeco heeft volgens Xanh geen voorkeur voor een lokaal of internationaal bedrijf. “Het enige wat voor ons van belang is, is wie het hoogste bod uitbrengt.”

Sabeco moet naar schatting ongeveer 1,8 miljard dollar opbrengen. Brouwers hebben veel interesse in Vietnam, omdat de economie er hard groeit en de bierconsumptie de laatste jaren flink is gestegen.

De kans dat Heineken het belang in Sabeco zal verwerven is volgens analisten van ING uiterst gering. Gelet op regelgeving in Vietnam zal Heineken volgens de bank aan het kortste eind trekken, omdat het met de overname een marktaandeel van 62 procent zal krijgen in Vietnam. Het is volgens het concurrentiebeding niet toegestaan een marktaandeel van meer dan 50 procent te bezitten.

Carlsberg en AB InBev

De kans dat AB InBev het bedrijf in handen krijgt lijkt volgens ING groter. Ondanks dat AB InBev, zeker na de overname van SABMiller veruit de grootste brouwer te wereld is, is het aandeel op de Vietnamese markt bijzonder klein.

Bij de verkoop van het Vietnamese overheidsbelang in brouwer Habeco lijkt Carlsberg de belangrijkste gegadigde, meent ING. De Denen bezitten al 17 procent van het bedrijf. Door de op handen zijnde overnames krijgt Heineken in Vietnam te maken met meer concurrentie.

Kwak in handen van AB InBev

Dat AB InBev zijn kleine branchegenoot Bosteels overneemt, kan volgens ING worden gezien als een verrassing. Bosteels, opgericht in 1791, maakt onder meer de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels.

Met Bosteels voegt Ab InBev twee iconische biermerken toe aan zijn portfolio, waarmee het ook zijn marktpositie op het gebied van speciaalbier in de West-Europese biermarkt vergroot, concludeert de bank. Ook benadrukten analisten dat de bieren ook voor de export uiterst interessant kunnen zijn.

Speciaalbier in opkomst

Dat grote bierbrouwers interesse tonen voor makers van speciaalbieren is niet verwonderlijk. De populariteit van speciaalbieren is de afgelopen jaren vooral in de Verenigde Staten explosief toegenomen en ook in Europa zijn speciaalbieren van kleinere brouwerijen steeds meer in trek.

Afgelopen jaar nam Heineken een belang van 50 procent en de Amerikaanse brouwer van speciaalbier Lagunitas. Lange tijd leek Heineken de slag om Bosteels te winnen, maar AB InBev trok aan het langste eind.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl